Play-doh

Idag lekte jag med play-doh med Aiden och Morgan. Måste säga att jag är nöjd med min konstnärlighet. De såg att min anka var en anka och dessutom att min sköldpadda var en sköldpadda. Häromdagen såg de att jag hade ritat ett tåg så antingen har de stora chanser att bli världsmästare i pictionary eller så är jag otroligt konstnärlig utan att ha vetat om det.

Queens park

Spenderade förmiddagen av denna fina dag i parken. Riktig bra park med lekpark och massa djur att kolla på. Jobbigt bara när ungarna bestämmer sig för att det är jättekul att springa ifrån sin stackars au pair. Spelade ännu en social fotbollsmatch idag. Tyckte vi skulle möblera om lite i laget då en spelare som står högst upp och väntar har ett tiotal frilägen per match är väldigt dålig på att träffa målet. Men tydligen har han stått där uppe i ett år utan att lyckas göra mål så nu måste vi ha honom kvar för att se hur lång tid det tar. På söndag börjar riktiga träningarna, men blir nog nästa onsdag för mig eftersom jag är i Queenstown på söndag. Längtar till riktig fotboll!

Skotsk kultur

Idag har jag upplevt lite skotsk kultur då vi var och kollade på säckpipeband som tävlade. Massa md folk i kiltar, John är väldigt noga med att jag säger till folk hemma att det är kiltar och inte kjolar. Har varit fint väder och riktigt trevligt faktiskt. Avslutar dagen med lite simning och en bit chokladtårta eller två.

Födelsedag

En riktigt bra födelsedag som började med lite gulliga presenter från familjen, bland annat typisk nya zeeländsk choklad, en kalender med bilder härifrån och ett kort där det stod "grattis på födelsdagen". Åkte med Ellen, Morgan och Aiden till Bluff, en liten hamnstad söder om Invercargill. Hur fint som helst, fanns massa vandringsleder så dit ska jag åka tillbaka. Öppnade brevet från mormor som innehöll en bok som snart kommer vara färdigläst eftersom min mormor har eminent smak när det gäller böcker. Skypade lite med bra folk på eftermiddagen och efter en god middag åt vi supergod chokladtårta som Ellen hade bakat och sedan kom det bästa av allt. Måste bara älska nya zeelands postverk som levererade min present från världens bästa föräldrar idag. Svenskt godis sprider nu sin doft i mitt rum och morgondagens läsning blir kontaktannonserna i Land. Nu kommer snart min tyska vän Adelina hit för att sällskapa lite innan vi ska ut och se om Invercargills nattliv är något att ha. Men först ska jag skypa med mor och far!

Rutiner

Har kommit på att rutinerna sitter rätt snabbt. Går upp om dagarna, ungarna har redan ätit frukost så jag äter frukost, klär på ungarna och tar med dem och gör något på förmiddagen. Fixar lunch och sedan försöker jag få dem att sova, efter deras nap får de lite fika och sedan hittar vi på något här hemma eller tar en promenad med vagnen. Klockan fem äter de middag och sedan kommer deras mamma hem och tar över. Idag gjorde jag en annan läskig upptäcka som ha med rutiner att göra. Halvvägs till mataffären märkte jag att jag körde utan att ens tänka på att det är vänstertrafik. Nu har jag precis ätit lite pizza framför x-factor Australia, take-away friday, en annan rutin vi har här. Nice!

Trafikregler

Idag har jag visat upp min fotbollstalang på chipmunks med en fin show som avslutades med en klassisk svensk zlatanklack. Allt medan tre tioåriga pojkar storögt kollat på och imponerat frågat "How did you do that?!", kul att någon blir imponerad i alla fall. Aiden och Morgan fortsätter busa men har blivit lite lugnare, tror det kommer gå väldigt upp och ner beroende på humör, trötthet och hunger. Från deras sida alltså, jag är ju alltid en ängel även utan mat i magen eller sömn. Har upptäckt att vänstertrafik inte är så jäkla klurigt, än i alla fall. Just nu har de vänstertrafik och högerregeln här, vilket är helt messed up tycker jag, det är ju bara helt ologiskt. Det verkar de ha förstått själva också så i mars ska det ändras. Yey, tre månader på det här viset sen ska det helt plötsligt ändras. Intressant att se olycksstatistiken efter det här året. Tänkte gå och simma nu, tur att poolen är inomhus eftersom regnet öser ner.

Det blir vad man gör det till

Dagen började bra, strålande sol och en tur till parken med Aiden och Morgan. Med två små pojkar blir det inte en lugn stund. Kom hem och gjorde lunch till dem. Idag somnade de i alla fall så fick lite rast, varpå mamma och elias fick utså en rad mindre posititva meddelanden. Lyckades i alla fall komma på att huvudvärken beror på för lite vätska så efter en kopp te och ett glas juice är jag fit for fight igen. Ritade lite med ungarna innan de fick gå ut och leka så jag kan laga lite middag. Ska nog ta en promenad eller joggingtur efter jobbet för att hålla mig sysselsatt. Då var mer än halva jobbveckan avklarad då.

Jobbig dag

Idag är en sån där dag när jag undrar varför jag egentligen gör det här. Sov dåligt inatt, det gjorde tydligen inte ungarna eftersom de vägrade sova när de ska på dagen. Skrikit, bråkat och vägrat äta har de också lyckats göra. Men får väl hoppas att morgondagen blir bättre.
Måste ju förlåta gullungarna eftersom de, när deras mamma ska gå och lägga dem och jag sitter i mitt rum och kollar på film, ställer sig utanför och ropar på mig tills jag kommer ut och pussar dem godnatt. För söta alltså.

Fotboll

Oj vad kul det är med fotboll, jätteoseriös match där våra avbytare stod och rökte eller var 12-åriga pojkar och deras lag bestod av en blandning av småflickor och spelare från herrlaget. Blir en till oseriös match nästa måndag sen börjar nog riktiga lagets träningar. Tränaren för riktiga laget spelade i mitt lag idag och skulle kontakta mig när han bestämt mer om träningarna. Ska bli riktigt kul! Älskar att alla motståndare tar i hand med en efter matchen och säger cheers, vad ska man svara då? Ungarna har varit så söta idag, de har inte klagat alls på att deras mamma var borta hela dagen. Gulligast var att de försökte ta min mjölk och jag sa "If you drink milk you'll get an aoo" eftersom de är mjölkallergiker och säger att de har fått en aoo när något gör ont. Senare på dagen började Morgan skrika att han ville ha äpple och jag säger aoo när de skriker för att de ska förstå att det gör ont i öronen så när jag då sa aoo började båda skrika "milk, milk, milk", sånt som jag tycker är lite kul. Cheers!

Sweet as

Provat mina nya joggingskor, de funkade fint. Tog sedan ännu en tur till Rebel Sports, denna gång i bilen, för att försöka hitta benskydd eftersom jag ska spela lite fotboll imorgon kväll! Tyvärr hade de slut på benskydd men hon tipsade mig om att the warehouse kunde ha. Fick tag på ett par fina, guldiga benskydd för under 50 kr och dessutom en grön t-shirt vilket jag tydligen behöver för matchen imorgon. Det är en oseriös match på kul som de ska spela, för egentligen är det sommaruppehåll nu. Men eftersom nya zeeländare är så trevliga frågade de om jag ville vara med och få träffa lite folk så det ska bli roligt. Nu ska jag boka queenstown den 4-6 februari, sweet as bro som nya zeeländarna skulle säga!

Ledig

Min första lediga dag sen jag kom hit eftersom jag ägnade förra helgen till att lära känna ungarna och deras rutiner. Började med att gå till simhallen där de mellan kl 11 och 3 hade 15-årsjubileum och sålde discount cards till halva priset. Kom dit innan 9 och tänkte betala för den här gången och köpa discount card när jag kom ut men hon i kassan tyckte jag kunde få 25-bads kortet för halva priset redan då. Dessutom hade jag inte tillräckligt med kontanter och tänkte betala med kortet men hon bjöd på 3 dollar, väldigt snällt. Så nu blev kostnaden för varje bad i genomsnitt typ 11 kr, vilket är rätt bra kan jag tycka eftersom det skulle kostat nästan 30 kr per bad annars. Så dagen började väldigt bra! Efter lunch tog jag en promenad till rebel sports. Fint ställe måste jag säga, den person som kom på det där med separata butiker enbart med sportgrejer är ett geni. Köpte joggingskor och gick även in på en annan mycket bra affär vid namn cotton on där jag hittade lite billiga kläder på sommarrean. Resten av dagen ska jag ta det lugnt och se vart vinden bär mig.

European quality

Idag var första gången jag var själv med barnen en längre tid. Ellen skulle till frisören och Aiden och Morgan klarade det väldigt bra, de vinkade hejdå till henne och satte sig sedan glatt i vagnen. Vi gick till mitre 10 där de kunde leka i deras lekhörna. Såg att de hade en hylla med inredningsmaterial från elfa och på skylten över stod det "European quality -10 year warranty - made in Sweden", kul att de har så höga tankar om svensktillverkade grejer. På vägen hem svängde jag in vid simhallen för att kolla priser och öppettider. Barnen skötte sig jättebra även under lunchen och åt allt jag serverade. Var riktigt överraskad över hur väl de anpassade sig idag, speciellt Aiden som varit lite mer avvaktande mot mig medans Morgan vande sig väldigt snabbt. Bådar ju gott inför nästa vecka.

I like your accent, is it Irish?

Intressant fråga jag fick idag när jag var med pojkarna hos frisören. Första gången någon sagt att jag har irländsk brytning, vet inte om jag ska ta det som en komplimang eller inte. Blev i alla fall en rätt lugn dag eftersom vädret har varit okej så Aiden och Morgan kunde leka ute medans jag fixade mat till dem. När jag hade slutat tog jag en promenad i blåsten till countdown och köpte russin och maple syrup. Har precis bakat chewy oatmeal raisin cookies, trots att de inte är smarta nog att ha högertrafik i det här landet mäter de i alla fall temperatur i celsius och det är jag glad för.

bondbränna och 20-årskris

Dagen började med att vi åkte till parken. Första gången jag körde med ungarna i bilen, gick faktiskt helt okej. När vi kom till parken ringde wild things till Ellen, tydligen var de hemma hos oss för att träffa oss. Eftersom au pair link, organisationen som jag åkte med, bara har två au pairer till här nere ska jag skrivas över till wild things som är en annan organisation. Dom har lite fler folk här nere så jag kan träffa andra au pairer. Vi fick alltså åka hem direkt och prata med dem lite för att sedan åka tillbaka till parken. Efter två timmar i parken i det här vädret har jag fått mig en fin bondbränna trots att jag spenderade mesta tiden i skuggan.
När jag satt där och kollade på barnen som lekte började 20-årskrisen komma. De flesta barnen där var under 5 år. När de fyller 20 kommer jag börja närma mig 40, det är en skrämmande tanke. När Aiden och Morgan blir min ålder kommer jag vara den gamla tanten som tog hand om dem när de var små. Jaja, det är väl bara att acceptera.

Chipmunks

Idag har vi varit på chipmunks, en inomhuslekplats typ...önskar att jag hade fått åka till ett sånt ställe när jag var liten. Händer inte så mycket här om dagarna, åker och gör något på förmiddagen, lunch sen ska ungarna sova och sen leka lite och sen äta igen. Har i alla fall mailat en fotbollsklubb, får väl se om det finns något lag. Otroligt fint väder är det just nu, har suttit ute och läst i över en timma. Ska nog köra lite bil idag också så jag lär mig.

pukapuka whakaahua

Idag har vi varit på biblioteket och lånat lite pukapuka whakaahua (bilderböcker). Har varit fint väder hela eftermiddagen så efter lunch var jag ute och körde lite med John (pappan i familjen), gick faktiskt rätt bra och staden är väldigt liten så det ska nog inte bli alltför svårt att köra här. Har dessutom varit ute och lekt med ungarna och varit ute på en promenad. Hoppas på fint väder några dagar till så kanske vi kan åka till parken en dag.
Bara för att mamma ska slippa oroa sig kan jag säga att mitt rum är varmare nu, har ett flyttbart element och eftersom solen dessutom har lyst hela eftermiddagen och mitt fönster har sol hela dagarna är det väldigt varmt och skönt. Funderar på att fira det med att äta lite av det svenska godiset jag hade med mig och kolla på ett avsnitt band of brothers så här efter jobbet. Sen måste jag nog köpa ett par nya joggingskor och ett 10-kort till simhallen fem minuter från där jag bor.

Dag 2

Min andra dag här i Invercargill börjar lida mot sitt slut. Fortfarande dåligt väder, lite hagel idag dessutom, gick med Ellen (barnens mamma) och barnen till en hardware store i närheten så ungarna kunde leka i deras lekhörna. När det är dåligt väder kan jag ta dem antingen till två olika platser där de kan leka, biblioteket eller till något ställe som till exempel den affären och köpa något i deras cafe så de får leka ett tag. Då är de lugnare på eftermiddagen och kan vara hemma och leka.
Blir lite förundrad över hur snabbt barn vänjer sig vid nya människor. Idag har jag busat med ungarna och när jag kom ut från mitt rum kom M springande emot mig med utstäckta armar och jag fick en stor puss. De gör pussljud när de vill pussas, ofta under en måltid när de är helt nedkladdade i mat men väldigt sött i alla fall. När deras mamma skulle bada dem idag satt de i badkaret och ropade på mig. Blir glad att de verkar tycka om mig i alla fall. Blir dock troligtvis mycket svårare när jag är ensam med dem.
Imorgon är min första riktiga dag på jobbet. Ellen är hemma en vecka till men jag börjar imorgon, på fredag förmiddag ska jag vara själv med dem för första gången. Måste nog börja köra bil snart också men de vill inte att jag ska börja när regnet öser ner så det ger oss ungefär 15 minuter långa intervaller, hinner bara bestämma att vi ska köra lite innan det börjar regna igen.
Nu har jag fått två täcken till vilket betyder att jag har tre stycken 210 cm breda täcken plus två filtar. Underbart! Ska nog sova nu på direkten bara för det.

Solsken

Upptäckte ungefär kl 5 idag att det inte alltid regnar i Invercargill. Har varit ute och gått i solen, dock med mycket kläder för det blåser fortfarande ganska mycket, har tydligen varit typ 20-25 grader i en månad och nu är det typ 10...men det blir nog varmare. Har i alla fall kommit på hur jag får mitt rum varmare, bara att dra undan gardinerna eftersom solen lyser från det hållet typ så fort den visar sig.

När jag var ute upptäckte jag dessutom att det här är en ganska liten stad. Gick jättefort att gå till mataffären som vi körde förbi tidigare idag, känns bara längre i bil eftersom dom har så många one-way-streets här så man får åka och vända i rondellerna. Har inte kört bil än men det är väldigt lite trafik så det ska nog gå bra.
Familjen är väldigt trevlig, ungarna verkar vänja sig vid mig snabbt och det mesta går bra. Men längtar ändå hem en del och det lär jag nog göra ända tills jag kommer hem.

Finally

Äntligen framme hos familjen. Tänkte sammanfatta hitresan lite kortfattat innan jag däckar av trötthet.(orkade inte ens skriva halva så fortsatte idag)
  • lämnade Sala 11.00 i måndags
  • lyfte från Arlanda 15.00
  • landade på Heathrow kl 16.45 (hade ca 5 timmar till övers på denna stressiga och trånga flygplats. hittade även på två andra svenska tjejer som skulle till Nya Zeeland för att vara au pairer)
  • 22.10 lyfte det jättestora planet mot Sydney
  • landade i Bangkok ca 16.30 i tisdags (gick av planet och gick ett varv för städning av flygplan, fick sedan gå på samma plan igen)
  • ca 17.10 lyfte vi från Bangko
  • landade i Sydney 06.25 i onsdags
  • lyfte från Sydney 09.15 efter att stött på ytterliggare tre svenska tjejer som skulle till samma ställe
  • landade ca 14.00 i Auckland
efter passkontroll och tull blev jag insläppt i landet trots leriga fotbollsskor. Tog en shuttle till hotellet och checkade in, duschade och vilade lite. Min roommate kom tillbaka efter att ha varit ute lite och jag hade turen att hamna med en svensk, alldeles för trött för att prata engelska. Två dagars kurs med bland annat first aid träning och lite föreläsningar om hur man beter sig vid jordbävningar, översvämmningar m.m. En liten tour torsdag kväll i Auckland.

Kom fram till familjen för några timmar sedan, spöregnar så översvämningsföreläsningen kanske inte bara var något dumt påhitt. Huset är ganska litet men högt till tak överallt. Mitt rum är rätt kallt men har i alla fall stort, varmt täcke när jag sover. Familjen verkar trevlig även om jag inte vet så mycket än.

Saknar alla där hemma men 6 månader är ju inte så jättelänge. Juste, tappade bort 12 timmar någonstans på vägen hit, hoppas på att hitta dem på vägen hem!


RSS 2.0