Recept

Idag började Mark jobba och jag hade inte så mycket att plugga så tränade ganska länge och så passade jag på att baka en kaka. Eftersom det inte händer så mycket annat tänkte jag skriva tre recept, middagen igår, middagen idag och kakan jag bakade idag. Det är ju lite svårt att laga mat för man lagar ju av precis det man köper hem, vi har liksom inget utöver det. Förutom det som Marks kompisar har men vill inte använda alla deras grejer så lånar bara kryddor av dom.
 
Gårdagens middag skulle vara pitabröd med köttfärs i men jag tycker alltid att pitabröd ramlar isär så jag la köttfärs och ost uppepå och gräddade i ugnen ett tag istället.
 
Fyllda pitabröd
 
Det här behöver du:
300 g köttfärs
1/2 gul lök
1/2 röd paprika
2 msk tomatpesto (eller annan valfri smaksättning, det här var det vi hade kvar lite av, blir säkert gott med chili också)
Kryddor (använde lite basilika, persilja, salt och peppar)
Ost
Grönsaker (jag hade sallad och avokado)
Sås (jag hade salsa och creme fraiche)
Pitabröd (vi använde vitlökspita)
 
Gör så här:
Stek köttfärs tills den är genomstekt, lägg i paprika och lök och stek 2-3 minuter. I med kryddor och pesto. Grädda pitabröd i ugnen på 200 grader i ca 3-4 minuter. Fyll bröden med köttfärs, ost, grönsaker och sås eller lägg köttfärs och ost på brödet och grädda några minuter i ugnen och ät med tillbehören.
 
 
Dagens middag blev fläsk med bakade potatisar
 
Ugnsbakad fläskfile med bakad potatis
 
Det här behöver du:
300 g fläskkött (jag hade grytbitar av fläsk)
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 liten tomat
50 g fetaost
1 1/2 dl blandning av grädde, mjölk och creme fraiche (jag hade ca 1/2 dl av varje)
kryddor (jag använde paprika, blandade örter, salt och peppar)
3-4 potatisar
broccoli
blomkål
1/2 ägg
1/2 dl riven ost
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
 
 
Potatis: Tvätta potatisarna och stick några gånger med en kniv, stoppa i micron på högsta effekt i ca 12 minuter. Låt svalna något. Koka broccoli och blomkål i ca 5 minuter och låt svalna något. Skär potatisarna på längden och gröp ur innehållet, spara skalen och lägg i ugnsform. Mosa ihop potatis, broccoli, blomkål, ägg och hälften av osten med en gaffel. Skeda upp i potatisskalen och strö över resten av osten. Grädda i ugnen i 10-15 minuter.
 
Stek fläsk och krydda med salt, peppar och paprika. Lägg i ugnsfast form med skivad lök och vitlök. Lägg över skivad tomat och fetaost. Häll över mjölkblandningen och örter. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.
 
 
Kakan jag bakade idag var en kladdkaka med chokladfyllning, receptet kommer från http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/2014/02/28/kladdkakesandwich-med-smak-av-oreo/ men jag har ändrat det lite.
 
Kladdkakesandwich
 
Det här behöver du:
2 ägg
2 2/3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljessens
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 msk kakao
100 g smör

Tryffelfyllningen
220 g choklad (jag använde Cadbury black forest som har bitar av chokladkaka och bitar av gelegodis i dem, köper dem i 220 gramskakor men hade jag använt någon Marabou hade jag nog använt 200 g choklad)
1/2 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör

Gör så här: 
Ställ ugnen på 150 grader. Klä en form med bakplåtspapper (jag använde 20x30 cm, lite mindre än originalreceptet, tänkte att det kanske blir lättare att skära kakan i två lager om den är lite tjockare, men 25x35 hade nog funkat också). Smält smöret till kakan, och låt svalna. Rör ihop ägg, vanilj och socker, blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten, rör tills det blandat sig. Tillsätt sist smöret och häll sedan upp i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter (om jag använt 25x35 cm form hade nog 30 minuter i ugnen räckt). Kakan fick sedan svalna innan jag stoppade den i kylen i två timmar, efter det var det inga problem alls att skära den i två, jag använde en stor kniv utan några taggar.

Hacka chokladen till tryffeln, koka upp grädden, ta bort från plattan och vänd ner chokladen och rör tills chokladen har smält. Blanda i honung och smör. Jag lät den sedan stå i kylen i ca 1-2 timmar innan jag bredde den på underdelen av kakan, la på överdelen och tryckte till, jämnade till kanterna och ställde kakan i frysen ca 1 timma. Sen var det bara att skära i önskad form och storlek. 

Måste säga att jag verkligen älskar jennysmatblogg, speciellt eftersom hon har en egen kategori för kladdkakor och har 64 recept i den kategorin!

 
 
 

Fotbollsträning och Champions League

I måndags var jag på träning med Cashmere Technical. Vi var många på träningen men det är både a- och u-lag så det är lite olika kvalité på spelarna. Det var väldigt kul i alla fall! Har träning igen imorgon kväll med dem, kul att ha något att göra vissa dagar.
 
Annars pluggar jag mest och så försöker vi fixa lite grejer som behöver lösas innan vi flyttar till vårt hus. Idag har vi bland annat köpt en tv för det var en så bra deal på den. 
 
Imorse var det Champions Leauge på tv så efter att jag tränat kollade vi på Juventus-Dortmund och åt frukost. Kanske kan gissa vilken som är min och vilken som är Marks frukost? Imorgon är Marks sista lediga dag innan han börjar jobba så får väl bli en stor frukost då också.
 
 
Det har varit fint väder i några dagar men idag var extra superfint (32 grader vid 11-tiden) så efter att jag skrivit klart en inlämningsuppgift åkte vi till Mount Vernon Park här i Christchurch och gick en promenad. Vädret här är lite som hemma, väldigt oberäkneligt! På eftermiddagen började det blåsa lite men det har i alla fall inte regnat på ett tag.
 
Promenad i Mount Vernon Park, utsikt över Christchurch sydöstra delar:
 
 

Springa runt i Christchurch

Tur att jag gillar att springa! Mark har haft fotbollsturnering i helgen med några kompisar så i lördags tog han bilen dit på morgonen. Jag pluggade några timmar och tog sedan en joggingtur till Avonhead Park för att kolla på två av hans matcher, det blev en lång springtur på 12 km. Igår åkte han ännu tidigare för att spela en till match och jag sprang till English Park för att kolla på damernas försäsongsturnering. Det som är bra med att springa runt är att man hinner se en hel del. Vi bor just nu söder och lite öster om centrum. I lördags sprang jag genom centrum bort till västra Chch och igår genom centrum till norra delarna så jag vet lite mer om stan nu.
 
På turneringen igår pratade jag med tränarna för ett lag här och ska träna med dem ikväll så vi får se hur det går. Nu ska jag plugga några timmar.
 
Bild från Marks turnering i lördags:
 
 
 

Hus

Nu har vi hittat ett hus att hyra. Hyresvärden till det första vi kollade på i torsdags, det vi tyckte mest om, ringde igår innan vi hann kolla på några fler hus så vi träffade honom och skrev kontrakt och betalade inflyttningskostnad, bland annat två första veckornas hyra. Känns väldigt skönt att slippa leta vidare nu! 
 
Vi flyttar in 17 mars så vi bor kvar hos Marks kompis så länge. Huset ligger i Linwood som är i östra delen av Christchurch. De lite bättre delarna brukar folk säga är de västra delarna, typ att ju längre västerut man kommer desto sämre. Men då får man ju tänka på vilka fördomar en del folk har om Åkra i Sala och där har det ju inte varit några problem att bo. Dessutom ligger huset mitt emellan Marks kompisars hus. Vi bor ca 1,7 km söder om en av hans kompisar och ca 1,5 km norr om en annan så det är ju bra! 
 
När vi har flyttat dit ska jag börja leta jobb så jag kanske kan jobba deltid och tjäna lite pengar eftersom det kostar en del att bo i Christchurch.
 
Det som var lite roligt när vi träffade hyresvärden igår var att han sa att eftersom vi inte hade några direkta referenser från andra hyresvärdar och ingen av oss hade något jobb än (Mark börjar nästa fredag) så fick han gå lite på känsla och tyckte vi verkade vara trevliga. Det var ju roligt att vi kunde upprätthålla den bilden under en fem minuters visning.
 
Huset ligger en liten bit in på en uppfart så det är inte precis vid vägen vilket vi tycker är jättebra! Två sovrum, ett badrum och ett kök/vardagsrum som liksom sitter ihop, garage och en uteplats som är typ stenbelagd. Det positiva med huset är att det är fräscht, öppen planlösning vid kök/vardagsrum, att det finns garage och larm och uteplatsen där man nog kan ställa upp någon slags låda att plantera lite grönsaker i. Det negativa är att eftersom det här huset inte var möblerat till skillnad från ett annat vi kollade på så måste vi skaffa en del saker som Marks mormor och föräldrar inte redan har till oss. Bland annat tvättmaskin vilket inte är så roligt att lägga pengar på. Men tvätta kläder för hand är ju inte heller så roligt!
 
Så ser det i alla fall ut just nu och det verkar ju bra, hoppas bara att jag kan få något jobb också så blir det ännu bättre! Här är en bild på huset utifrån (Från framsidan, bakom staketet på vänster sida är uteplatsen):
 
 
 
 

Flytt igen

Nu har vi flyttat igen. Eller imorse packade vi bilen med alla Marks verktyg och våra kläder och sånt och körde mot Christchurch. Vi har inte skaffat boende här än men kan bo hos Marks kompis och hans flickvän så länge så det är väldigt snällt av dem. Så såhär har veckan sett ut hittills:
 
Måndag: Efter promenaden med Ziggy i Riverton spelade vi fotboll på kvällen, social sommarfotboll så inget seriöst. 
 
Tisdag: Pluggade i stort sett hela dagen. Hade en hel del att göra men lyckades komma ifatt med det mesta som var viktigt så det var väldigt skönt! Kursen kombinatorik 2 som jag läser är svår nog som den är och att dessutom läsa den på distans gör det väldigt svårt att förstå allt men det är väl bara att göra så gott det går. På kvällen hade Mark träning med herrlaget och eftersom jag lovat mig själv att inte träna den dagen p.g.a. min dåliga höft gick jag och Ziggy en långpromenad på 1 mil. Jättefint väder var det!
 
Onsdag: Massor med plugg även denna dag! Lyckades tvinga med Mark ut på en joggingtur/promenad för att pröva min höft lite. Vi tog en runda som är en mil och sprang 1/3, gick 1/3 och sist sprang 1/3 igen. Det var väldigt skönt att röra på benen igen även om höften fortfarande gör ont. På kvällen åt vi middag hos Marks mormor tillsammans med hans föräldrar och kusiner och moster och morbror. 
 
Torsdag: Åkte upp mot Christchurch och när vi väl kom hit kollade vi på fyra olika hus varav ett vi inte ens gick in i för det var inte trevligt allt, ett annat var helt okej men inte jättefräscht, ett tredje var ganska bra och det fjärde var vi båda väldigt intresserade av. Vi får hoppas att vi kan få något av dem. Vi ska och kolla på tre hus imorgon också och får vi inget av dem är det bara att fortsätta leta. Vi kollar på hus med 2 sovrum så de är lite lagom stora. Det finns inte så mycket annat för två personer, man skulle kunna kolla efter personer som redan bor ett par stycken i hus och vill ha någon mer för de har fler sovrum men då skulle det bara vara tillfälligt och det är ungefär så vi bor här hos Marks kompis nu så det skulle kännas lite onödigt. 
 
Jag har såklart hunnit med att laga lite "mat" trots att vi åkt omkring så mycket. I lördags köpte alla pizza när vi kollade på cricket men jag köpte en färdig botten i mataffären och lite grönsaker och fetaost och gjorde min egen pizza, mums! För några dagar sedan gjorde jag en snabb lunch med två tortillabröd med ost emellan i stekpannan och åt med salsa, creme fraiche och avokado! Och frukosten igår gjorde jag lite snabb granola. Blandade ihop havregryn, pumpakärnor, torkad frukt, flingor, nötter och lite sånt. Värmde upp 1/2 tsk kokosolja och 1 tsk honung i stekpanna, i med grynblandningen och rosta i några minuter, låt svalna. Jättegott och snabbt och kan göras med det man har hemma!
 
 
Min supergoda 5-minuterslunch:
 
Bild från min och Ziggys långpromenad tisdag kväll:
 
Min granola med yoghurt och frukt:
 
Min lilla porslinsminigris på väg upp till Christchurch:
 
 

Christchurch

Så i torsdags eftermiddag åkte vi upp till Chch. Vi kollade på tre hus på fredagen och ett på lördagen. Ett av husen var jättefint och ett annat var helt okej så vi tänkte ansöka om de två. Tyvärr ångrade sig de två vi skulle söka med. Eftersom de fortfarande har kvar sina tidigare bostäder och en av dem fortfarande har jobb i Invecargill skulle det bli dubble hyror för dem om vi hittade något redan nu, vilket de inte har råd med. Så nu får jag och Mark leta boende själva istället.
 
Det positiva är att Mark har fått jobb i Chch nu. Han börjar på måndag eller måndagen efter det beroende på hur snabbt vi kan ordna med allt som ska göras. Så nu kollar vi olika hus och ringer för visningar men tills vi hittar något kan vi bo hos kompisar så det är ingen brådska egentligen. Vi ska åka upp igen i slutet av den här veckan och kolla lite. Det som är bra med att vi kollar själva är att vi kan leta boende i hela stan. När vi kollade med de andra två ville de helst vara i sydvästra delarna så blev lite begränsat med lediga hus.
 
Vi kom tillbaka till Invercargill söndag kväll och igår var det jättefint väder så på eftermiddagen åkte vi till Riverton och gick en promenad på stranden. Jag har två bilder från det, en på en glad hund som fick leka och en på en blöt hund som fick torka lite innan hon fick hoppa in i bilen igen!
 
 

Finare väder

Nu har vi finare väder här i Invercargill. Det har varit sol och vindstilla i tre dagar och då blir det riktigt varmt och skönt. Igår gick jag en promenad innan jag insett att det blivit varmare så jag hade lite för mycket kläder och svettades nästan ihjäl innan jag kom hem. Idag har jag väl vant mig och tog shorts och linne när jag och Mark tog en joggingtur med Ziggy. 
 
Igår morse bakade jag klart bröd som jag börjat med i tisdags kväll. Det är en variant av ett recept som jag hittat på www.arstidsboden.blogspot.se som är en mina favoritbloggar. Tyvärr vet jag inte vad som hänt men jag kommer inte åt hennes blogg längre och hennes instagramkonto som hade massor inspirerande bilder på kakor och sånt är tomt vilket gör mig lite ledsen. Orginalreceptet är fyllda kuvertbröd med parmesanost. Jag gör limpor med tranbär och valnötter. Gjorde en utan något i också eftersom Mark gillar det bättre. Älskar att baka bröd i formar, blir så fint eftersom det faktiskt jäser uppåt och inte bara breder ut sig :)
 
Sen lagade jag och Mark mat igår kväll. Blev grekiskt, typ allt-i-en-form-mat som är så smidigt att göra. Ser ganska krånligt ut för det är ett långt recept men om man bara läser igenom det och tar fram det man behöver innan man börjar och är strategisk så är det väldigt lätt! Bakade pitabröd till och gjorde tzatziki och sallad, maten fick bra betyg av Marks familj. 
 
 
 
Bröd med tranbär och valnötter
 
Det här behöver du:
Dag 1
5 g jäst
1 dl rumsvarmt vatten
1 1/2 dl vetemjöl
 
Dag 2:
20 g jäst
2 1/2 dl rumsvarmt vatten
7-8 dl vetemjöl 
2 tsk honung
1 tsk salt
1-2 dl tranbär och valnötter (kan uteslutas eller bytas mot annat, t.ex. pumpakärnor eller russin)
 
Gör så här:
Dag 1: Smula jästen i bunke, tillsätt vattnet och lös jästen. Blanda i mjölet, låt stå över natten täckt med plastfilm.
 
Dag 2: Smula jästen i fördegen, tillsätt vattnet och lös jästen. Tillsätt mjölet och arbeta i maskin 8 minuter. Tillsätt honung, salt och valnötter och tranbär. Arbeta degen ytterligare 2 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter.
 
Ta ut på bakbord och knåda lätt. Forma limpor och lägg i formar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter, skär sneda snitt i limporna och pensla med vatten. Grädda i ca 20-25 minuter i 250 grader (vrid ner temperaturen om ytan börjar bli för mörk).
 
 
 
Grekisk allt-i-en-panna-middag
 
Det här behöver du (till 6-7 personer):
1200 g fläskfilé
Marinad:
2 msk soja
1 dl olivolja
3 tsk chilipasta (typ sambal oelek)
2 tsk pressad citronsaft
1 msk riven ingefära
 
Potatis
Olivolja
Örtkrydda
Salt
2 paprikor
1 röd lök
Soltorkade tomater
Fetaost
 
Tzatziki
3 dl creme fraiche eller grekisk yoghurt
2 dl riven gurka (pressa ur vattnet)
3 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
 
Pitabröd (16-17 st)
25 g jäst
7 dl fingervarmt vatten
16 dl vetemjöl
2 msk olja
2 tsk salt
 
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till tzatzikin och ställ kallt. Rör ihop ingredienserna till marinaden, strimla ner fläskfilén.
 
Blanda ihop ingredienserna till pitabrödet till en kladdfri deg. Låt jäsa 1 timme. 
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor och lägg i ugnsform, ringla över olivolja, örtkryddor och salt och peppar. Ställ in i ugnen i 20 minuter. Ta ut potatisen ur ugnen och låt marinaden rinna av fläsket, lägg fläsk uppepå potatisen och sätt in i ugnen i 10 minuter till. Ta ut och lägg på grovt skuren lök och paprika. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter, gärna under grillinställning.  
 
Dela under tiden degen i bitar, rulla till bollar och kavla ut till plattor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. När maten är klar, höj ugnstemperaturen till max, stoppa in plåtarna med bröd och skifta plats på dem med några minuters mellanrum. Vänd bröden med stekspade efter ca 7-8 minuter och grädda ytterligare 3-4 minuter eller tills de fått lite färg och är genomgräddade. 
 
Så här blev det till slut:
 
 
Mina bröd blev inte så bra tyckte jag. Eftersom jag gjorde hela satsen bröd så tog det ju lite tid från jag kavlat ut första tills jag gjorde sista och sedan stoppade jag in alla i ugnen så jag tycker de första hann jäsa för mycket eftersom de inte ska jäsa alls efter utkavlingen. Jag fick plats med 4 st/plåt så om man bara gör halv sats kan man ha två plåtar i ugnen vilket är lättare. Jag hade fyra plåtar och ett bakplåtspapper på botten av ugnen med ett bröd på så det blev lite trångt. 
 
 

Nu ska jag duscha och göra mig klar för att åka upp till Christchurch. En kompis härifrån ska med upp för vi ska kolla på hus och eventuellt hyra tillsammans med henne och hennes pojkvän som redan bor där uppe. Men det hänger ju på att både hon och Mark kan hitta jobb där också. Så imorgon och lördag ska vi spendera med att kolla på 3-4 hus som uthyres och prata med lite folk om jobb. 
 
 
 

Koka knäck

Idag har jag kokat knäck! Jag har inte blivit alldeles tokig som kokar knäck i mitten av februari, det fanns en anledning till att jag gjorde det. Först och främst för att grädden i kylen höll på att bli gammal. Men jag ville prova lite nya recept också. Jag och Mark gjorde ju mördegskakor för några dagar sedan och nu tog jag mig i kragen och fyllde dem med knäck. Dessutom gjorde jag brownies med knäckfyllning. Har inte smakat något av det än men det ser gott ut. 
 
Annars är det bra här, går från soligt väder till regn om vartannat. Det enda problemet är att trots att solen skiner ibland så är det inte så varmt eftersom det blåser en hel del. Men jag roar mig med att gå ut och springa, plugga, baka, gå på promenader och liknande. Ikväll är det fotbollsträning med herrlaget. Det är ingen mening att träna med damlaget eftersom det inte ger mig något, då är det bättre att jag tränar själv. 
 
Mark har letat boende i Christchurch ett tag så på torsdag åker vi upp dit och fredag ska vi kolla på lite olika hus som finns att hyra där. Hoppas vi hittar något och att Mark får jobb där så vi kan flytta upp dit. Tar cirka sju timmar att köra dit så blir en tråkig dag på torsdag. Men jag får försöka plugga i bilen en del och sen köra en bit så blir det nog bra.
 
Här är recepten på det jag bakat idag
 
Mördegskakor med kola
 
 
Det här behöver du:
4 dl vetemjöl
150 g smör
1 1/2 dl socker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 dl sirap
1 dl vispgrädde
1 dl socker
 
Gör så här:
Blanda ihop mjöl, socker, smör och äggula i en bunke. Dela degen i två delar. Blanda i vaniljsocker i hälften och kakao i resten, knåda ihop till en bra deg. Låt vila i kylen ca 30-60 minuter.
 
Kavla ut till valfri tjocklek och tryck ut kakor med en form. Tryck ut hål i vaniljkakorna och grädda i 200 grader i ca 5-10 minuter beroende på tjocklek. Låt svalna.
 
Koka knäck av sirap, grädde och socker. Låt svalna i ca 5-10 minuter och klicka sedan ut på chokladkakorna. Lägg på locket och tryck lätt.
 
 
Brownies med kola
 
 
Det här behöver du:
1 dl kakao
1 1/2 dl mjöl
1 nypa salt
1/4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 dl chocolate chips
1 dl sirap
1 dl vispgrädde
1 dl socker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en 20x20 cm form eller en brownieplåt.
 
Koka knäck av sirap, grädde och socker.
 
Blanda kakao, mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Blanda smör, socker och ägg i en annan skål. Häll i de torra ingredienserna och blanda tills allt blandat sig. Rör i chokladen.
 
Bred ut ca 2/3 av smeten i formen/formarna och klicka en sked knäcksmet på varje. Häll lite av knäcksmeten i en skål och låt svalna ett par minuter innan du blandar den med kvarvarande browniesmet. Häll resten av browniesmeten i formarna och grädda i ca 15 minuter. Klicka eller ringla eventuellt en lite knäck på varje brownie när de kommer ut ur ugnen.
 

Lång helg

Nu är det lördag kväll och vi har varit här i strax över en vecka. Det har varit väldigt blåsigt och en del regn. Idag har det blåst jättemycket men inte regnat. Igår var en helgdag här så det är lång helg. Spelar ju ingen roll för oss, Mark har helg hela tiden och jag pluggar även om det är helgdag. 
 
Jag pluggade som vanligt igår förmiddag sen åkte vi till ett litet promenadspår i närheten och sprang en kort runda med Marks hund Ziggy och min förra tränare som är Marks kompis. Mark åkte iväg och umgicks med lite kompisar på kvällen och jag pluggade några timmar. 
 
Idag har vi hunnit med en hel del. Eftersom jag gör ett schema på vad jag ska plugga varje vecka och har gjort mer än planerat den här veckan unnar jag mig att inte plugga alls idag. Vi började dagen med att åka till samma promenadspår igen och gick en promenad med Ziggy. Det är väldigt kuperat så kul att gå upp och ner och inte bara rakt på hela tiden. Sen fixade vi lite saker på stan och jag kollade upp vilken köksmaskin jag ska köpa om jag lyckas få något deltidsjobb och tjäna lite pengar ;) Resten av dagen hann vi med att tvätta bilen, åka ner till fotbollsplanen och spela lite fotboll och nu har vi precis lagat middag. Lägger upp lite bilder från vår promenad med Ziggy och Mark när han tvättar bilen.
 
 

Kallt i Invercargill

Precis som sist jag kom hit så är det en kall sommar. Eller rättare sagt, det har varit en varm sommar fram tills dagen jag landade i NZ. Men idag regnar det inte, inte än i alla fall!
 
Jag har spenderat dagarna med att plugga, baka, träna och fixa lite små saker som måste fixas. Plugget går helt okej, läser två kurser. Den ena heter matematisk problemlösning i grundskolans senare år och hålls på Högskolan Dalarna. Den är väldigt bra! Organiserad och givande uppgifter och litteratur att läsa. Den andra är kombinatorik II, och jag har otroligt svårt för kombinatorik så jag blir lite lat och lägger den kursen åt sidan mer än jag borde. Men jag har ett schema varje vecka över vad jag ska göra och i problemlösningskursen är jag redan framme på det jag tänkt göra tisdag nästa vecka så idag ska jag nog lägga den kursen åt sidan och fokusera på kombinatoriken istället.
 
Jag bakade bröd i onsdags! Jättegoda baugetter med soltorkad tomat dip. Och igår bakade jag knäckebröd, receptet har jag hittat på http://kryddburken.se/2009/11/05/knackebrod/ men ändrat lite. Älskar att sitta och läsa matbloggar, det skulle kunna roa mig i dagar! Här är två recept.
 
Baugetter med pesto
4 dl vatten
1/2 paket jäst
1 dl durumvete
6-8 dl vetemjöl
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
2 tsk honung
soltorkad tomat dip  (jag har köpt färdig dip men kan tänka mig att man kan göra själv. Finhacka cashewnötter och soltorkade tomater, blanda med riven parmesan och lite av spadet från tomaterna.)
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med fingervarmt vatten och blanda i olja, salt och honung. Arbeta in degen ett par minuter. Jäs i 30-40 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

Dela degen i fyra delar och rulla ut varje deg till en baugett. Skär ett snitt på längden och fyll med dip. Tryck ihop och tvinna baugetten. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda ca 30 minuter. Du kan behöva dra ner temperaturen till 200 grader efter ca 20 minuter.
 
 
 
Knäckebröd
1/4 paket jäst
3 dl ljummet vatten
25 gram rumsvarmt smör
1 msk havssalt
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 tsk nejlika
1/4 tsk ingefära
2/3 dl hackade pumpakärnor
1/4 dl hackade solrosfrön
2 msk krossade linfrön
6-7 dl vetemjöl (det var det enda jag hade, skulle hellre använt grövre mjöl)

Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt kryddor, frön och smör. Arbeta in mjölet antingen i maskin eller för hand. Låt jäsa ca 60 minuter. Dela degen i bitar och kavla ut till kakor, mina var ca 1/2 cm tjocka. Jag strödde över flingsalt på några och sesamfrön och flingsalt på några. Tror det kan bli gott med hackade pumpakärnor eller mandel på också. 

Grädda i 225 grader på bakplåtspapper i ca 10 minuter. Jag vände mina efter ca 5-6 minuter. 

 

 

Igår började jag och Mark baka småkakor som vi ska göra klart idag så om det smakar bra kan jag lägga upp receptet, har liksom hittat på det själv så man vet aldrig! Men jag bakar inte hela tiden. Fotbollsträningarna kör jag med herrlaget eftersom det är roligare än damlaget här. Men just nu är det kondition och styrka så det är bra träning det! Igår blev träningen inställd eftersom det regnat jättemycket hela dagen så jag och mark gick ut och sprang och sen åkte vi och åt middag med två av hans kompisar. Åkte hem till en dem och spelade lite fifa efter maten, jag förlorade varje gång jag spelade. Får träna lite på det också tror jag!

Nu är det bäst jag pluggar lite kombinatorik!

 
 
 

Laga mat

Äntligen har jag lagat mat igen. Som jag saknar det när jag är ute och reser. Igår kväll fick jag tid och chans att både baka och laga mat. Vi hade köpt färsk jäst så det skulle bli bra bröd. Det är inte så vanligt här så man köper det vid bröddisken i mataffären i lösvikt så man får lagom mycket. Vi köpte för mycket så jag kan baka bröd idag också!
 
Efter att ha spelat fotboll i spöregn lagade vi i alla fall tomatsoppa och bröd med bacon och ost. Tänkte lägga in bilder och recept på det eftersom jag inte har så mycket annat att skriva om. 
 
 
Tomatsoppa
 
Det här behöver du:
5-15 tomater beroende på storlek
1 röd paprika
1 rödlök
5-6 klyftor vitlök
olivolja
salt o peppar
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl vatten
paprikapulver
persilja
salt o peppar
 
Gör så här:
Skär tomater, paprika och rödlök i bitar och lägg tillsammans med vitlöksklyftor på en plåt. Häll på lite olivolja och salt och peppar. Grädda i 250 grader i ca 15-20 minuter. Ta ut ur ugnen och mixa med stavmixer. Häll i en kastrull och tillsätt grädde, mjölk och vatten. Låt puttra ca 5 minuter och smaka av med paprikapulver, persilja, salt och peppar. 

 
Bröd
 
Det här behöver du:
2 dl vatten
1/4 paket jäst
3 dl durumvete
2-3 dl vetemjöl
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
3-4 dl riven ost
8 skivor bacon
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med fingervarmt vatten och arbeta in mjöl, olja och kryddor. Arbeta degen väl för hand i ca 5 minuter. Jäs i 25 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Dela degen i åtta delar och kavla ut varje bit till en remsa. Lägg på ost och rulla ihop. Lägg på en skiva bacon och tvinna varje rulle. Lägg på plåt och grädda i ca 10-15 minuter. 
 
 
Och såhär fint blev det när det blev färdigt. Jag hade i en klick pesto med soltorkade tomater. Jättegott :D 
 

Tillbaka i Invercargill

I fredags landade vi i Queenstown. Kändes lite konstigt när vi kom ner genom molnen och såg bergen och man insåg att det är det här landet som är "hemma" ett tag nu. Blev upplockade av Marks föräldrar och åkte ner till Invercargill. Har varit ganska intensivt sen vi kom hit.
 
Fredag: packa upp väskor, ta en joggingtur, äta middag, åka till Cory (Marks kompis och min gamla fotbollstränare) och träffa lite folk. Alla var väldigt glada att träffa Mark. Speciellt hans hund och Corys barn. Tror Mark tycker det är väldigt kul att vara hemma igen. Jag var trött på kvällen så åkte hem före Mark, just nu bor vi hos hans föräldrar.
 
Lördag: började med att plugga lite, att jag hade en inlämningsuppgift som skulle vara inne söndag kväll gjorde de första dagarna här extra intensiva eftersom jag fick fokusera både på att göra allt som skulle göras och samtidigt skriva klart uppgiften. Det var en sån där uppgift som egentligen går ganska fort att göra men det tar tid innan man kommer igång för man vet inte vilken approach man ska ta. När jag hade pluggat ett tag åkte vi och handlade lite grejer vi behövde och sen pluggade jag ett tag till medans Mark åkte och träffade lite kompisar. Tvingade ut Mark på en promenad när jag ville springa och sen kom hans släkt över och åt middag här. Lekte med hans kusiner ett tag och blev väldigt trött. 
 
Söndag: vaknade och pluggade ett tag, blev klar med inlämningsuppgiften så det var väldigt skönt. Sen åkte vi ner till fotbollsplanen och sparkade lite på en boll innan våra träningar. Först hade Mark träning men jag fick vara med och träna med dem och hans tränare sa att jag är välkommen på deras träningar när som helst så det var kul. Speciellt eftersom damlaget är väldigt mycket sämre än jag är van vid. Vi var tolv stycken på träningen igår och det ska tydligen räcka till två lag. Att jag dessutom orkade mest av alla på träningen efter att ha tränat en träning innan med herrarna säger väl en del om damlagets form. Men det var kul att träffa lite folk. Det är bara två stycken av de spelarna som spelade sist jag var här som fortfarande spelar i damlaget. Efter träningen åkte vi och fixade ytterligare lite saker vi behövde göra och sen åkte vi till Mel, Marks kompis som var och hälsade på oss när vi bodde i Sverige. Var där ett tag men åkte hem tidigt för att få sova lite. 
 
Det var lite om vad vi har gjort, just nu är planerna för framtiden ganska oklara men jag vet i alla fall att jag ska plugga idag och åka till banken och lite sånt som man inte kan göra på helgerna. I veckan får Mark kolla lite efter jobb medans jag pluggar. Han ska kolla både här i Invercargill och i Christchurch och sen får vi se vad som passar bäst. Vi måste ju hitta boende också så vi har en del att fixa. Men än så länge går det bra att bo med Marks föräldrar. De är väldigt snälla och tar hand om oss bra. 

RSS 2.0