Massor bilder

Nu har vi flyttat in i vårt hus ordentligt och skaffat massor nödvändigheter. Det mesta fick vi av Marks mormor som hade lite för mycket grejer så vi har kommit till rätta väldigt bra här. Igår natt hade jag mitt sista seminarium i Matematisk problemlösning så nu är den kursen klar, om jag inte får underkänt och måste komplettera sista uppgiften vill säga. Igår var det fint väder så jag passade på att rensa trädgården på ogräs och kapsyler och klädnypor som förra hyresgästerna lämnat. Trädgården är ganska stor men består av stenplattor vilket är skönt då vi inte behöver klippa gräs och så. Men det är lite buskar, blommor och träd så lite ogräs finns det allt att rensa ändå. Annars har jag mest lagat mat och bakat och pluggat om dagarna. Så skönt att ha eget kök att fylla upp med egna matvaror och sånt. 
 
I söndags bakade jag bröd till frukost, blev inte så bra eftersom jag inte förstått mig på ugnen än. Markeringarna på ugnen som visar inställning och temperatur har nämligen blivit bortskrubbade av någon som städat noga. Men har googlat en del och tror jag vet hur det ska vara nu.
 
 
Lyckades i alla fall baka efterrätt i söndags också. Blev kladdkaka med vit choklad och hallon, mandelflarn och vispad grädde med hallon och hackad mörk choklad. Jättegott!
 
Recept på kladdkaka
 
Det här behöver du:
50 g smör
75 g vit choklad
1 ägg
1 dl socker
1 tsk vanilj
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 dl hallon
 
Gör så här:
Smält smör, tillsätt chokladen och låt den smälta. Blanda i socker, vanilj och ägg. Sikta i mjölet. Häll smeten i smörad och bröad form, jag använde två små formar (typ 10 cm i diameter).
 
Grädda i 150 grader i 30 minuter. Servera gärna med hallongrädde, riven mörk choklad och mandelflarn. Eller med glass och varma hallon.
 
Recept på mandelflarn
 
Det här behöver du:
3/4 dl mandel
50 g smör
1/2 dl socker
1/2 msk sirap
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1/2 tsk vanilj
en nypa salt
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Mixa mandeln ganska fint, inte till mjöl men små bitar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt sjuda några minuter. Klicka sedan ut smeten på bakplåtspapper (du kn få 4-6 st beroende på hur stora du gör dem). Grädda ca 10 minuter, olika beroende på ugn. De ska vara gyllenbruna men inte mörka!
 
 
Har varit duktig och sparsam också! Istället för att köpa 1 paprika för 1,99 dollar när vi var och handlade köpte jag en påse med 7 stycken för 2,89. En av dem var dålig så jag fick slänga ut den men två av dem gick bra att ha i kylen och äta färska och de övriga 4 skar jag i bitar och stoppade i frysen att ha i soppa och sånt. Köpte också billig broccoli, blomkål, vitkål, rödkål och morot och strimlade fint till en sallad. Håller i flera dagar i kylen så kan ha på smörgåsar och sånt. Använde lite av den salladen när jag gjorde chicken stir fry för några dagar sedan också.
 
Recept på chicken stir fry
 
Det här behöver du:
2 kycklingfiléer 
1-2 msk rapsolja
2 msk honung
1 msk finhackad ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk chilipulver
1 tsk torkad koriander
1 msk citronsaft
1/2 dl hackade jordnötter
ris
broccoli
blomkål
morot
rödkål
vitkål
 
Gör så här:
Börja med att strimla broccoli, blomkål, rödkål och vitkål, skala och riv morot och blanda ihop grönsakerna, ställ undan till senare. Blanda ihop olja, honung, ingefära, vitlök, chili, koriander och citronsaft. Skär kycklingen i bitar och stek i varm stekpanna. Tillsätt grönsakerna och jordnötterna och låt fräsa med någon minut. Häll i såsen och vrid ner värmen. Låt koka in i några minuter. Servera med ris. Jättegott utan kyckling med bara grönsaker, nötter, såsen och ris. 
 
Min frukost igår bestod av hembakat rågbröd och en smoothie med vattenmelon, frysta hallon och lite juice. Som sagt väldigt mysigt att ha ett eget kök och kunna äta det man vill och när man vill!
 
Två bilder på vår "trädgård" som jag städade igår och en bild på muffins som jag bakade och stoppade i frysen så jag har något att bjuda Nina och Evelina på när de kommer hit.
 
Igår kväll gjorde jag grekiska bröd med kyckling, typ gyros. Med inspiration från http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/ så ändrade jag en del i receptet. Receptet på bröden hittade jag på http://www.cookingclassy.com sen ändrade jag recepten litegrann och gjorde mitt eget, blev supergott i alla fall!
 
Var duktig och sparsam idag också, vi hade ett äpple som började bli dåligt så gjorde en portion äppelmos och åt gröt med äppelmos till frukost. Som sagt, blir mest plugga, träna och baka/laga mat. Men nu är det en och en halv vecka tills Nina och Evelina kommer hit, ser väldigt mycket fram emot det!!
 

Stressad och uttråkad på samma gång

Det är väldigt konstigt just nu, fast jag är uttråkad och inte har tillräckligt att göra om dagarna är jag samtidigt stressad och tror att jag inte ska hinna med allt jag ska göra.
 
Den här veckan har jag pluggat en hel del. Kombinatoriken är jättesvår och jag fattar inte mycket av den. Han som håller i kursen har som tips att man går igenom varje avsnitt, läser boken, kollar på föreläsningar, gör övningarna i boken och tentauppgifter på det området innan man går vidare till nästa område. Jag har ändrat det upplägget. Jag läser i boken, kollar på föreläsningarna och sen försöker jag lösa uppgifterna i boken med hjälp av internet och andra böcker. Så jag kan gå igenom hela kursen lite snabbare och sen börja med tentauppgifter och bara lösa gamla tentor i några veckor innan tentan som är den 26 maj. 
 
Matematisk problemlösning skickade jag in sista uppgiften i för några dagar sedan. Då hade vi hållt på med lite sånt här ett tag:
Uppgiften handlade om hur elever kan lösa olika problem och vad de kan lära sig av ett visst problem o.s.v. Men jag hade ju inte riktigt tillgång till grundskoleelever...Har sista seminariet i den kursen natten till tisdag nästa vecka sen vet jag inte om det är något mer som ska göras innan den är klar.
 
Två nya kurser börjar snart så har registrerat mig på dem. Den ena är Diskret matematik, där har jag kursboken och tror jag vet vad jag ska börja med. Den andra kursen är Abstrakt algebra och jag hoppas få veta snart vad jag behöver för litteratur o.s.v. Så idag har jag förutom att plugga också mailat lite olika lärare och frågat om böcker, tentor och sånt. I Diskret matematik måste jag skriva en tenta den 28 maj. Så det är ytterligare en sak jag måste göra, maila till universitet här och kolla om jag kan använda deras lokaler och tentavakt.
 
Det är hela tiden något som måste fixas. I måndags fick vi nycklarna till vårt hus så igår var vi där och kopplade in tv:n och sånt eftersom han som ska installera den kommer imorgon så jag måste vara där mellan 9-12. Dessutom har ansökning till kurser för HT 2015 börjat så jag måste bestämma vad jag ska läsa då. Har mailat studievägledare på Engelska parken på Uppsala Universitet för att kolla om några kurser jag hittat kan tillgodoräknas i ämneslärarprogrammet. Om det går så kommer nästa problem, ska jag läsa 50 % eller 100 %? Om jag lyckas få något jobb som är mer än 20-25 timmar i veckan så vore nog 50 % tillräckligt. 
 
Så det är en annan sak jag gjort, sökt en del jobb och hade en intervju igår som gick rätt bra så vi får helt enkelt se hur det går.
 
Idag har jag: Gått promenad, kollat på Champions Leauge, mailat lite olika lärare, pluggat, städat huset, bakat kakor, fixat middagen till ikväll, gått ut och sprungit och fixat lite andra småsaker. Snart kommer Mark hem och då ska vi iväg på träning. Det är i alla fall bra att vi har träning samma dagar så vi hinner umgås lite de dagar vi inte har träning. Och imorgon kommer hans föräldrar upp med våra grejer så vi kan flytta in i vårt hus så det ska bli kul :)
 
 
 

Helgen som var

Helgen som var blev väldigt långtråkig. Mark åkte iväg med jobbet fredag eftermiddag, de åker iväg en helg per år och umgås. Så jag spenderade fredagkvällen med att skriva CV och kolla efter lediga jobb på trademe. Lördag morgon försökte jag komma iväg tidigt, innan det blir för mycket trafik eftersom jag inte kört så mycket i Christchurch än. Åkte till ett ställe och skrev ut CV:n och åkte sen till fyra andra ställen och lämnade in dem. Hoppas inte på för mycket eftersom det var olika butiker och jag har ju ingen erfarenhet av sånt men om man inte ens söker kommer man ju definitivt inte få något jobb. 
 
Förutom detta äventyr har jag mest ägnat helgen åt att plugga, baka och träna. Igår bakade jag lite frallor och en lång limpa. Trodde inte att den skulle bli så lång som den blev, nästa gång gör jag nog kortare limpor, blir nog snyggare.
 
 
Längtar hem till Sverige nu när mamma och pappa är i Funäsdalen och alla pratar om våren. Älskar att åka upp till Funäs och åka skidor en vecka varje vår och sen komma hem till blommande snödroppar och några veckor till påsk och äggletning! Men det blir ju påsk här också. Och då kommer Nina och Evelina och hälsar på!!!! Ska bli så kul att se dem igen!
 
Idag ska jag plugga, försöka få klart en inlämningsuppgift som ska vara inne imorgon bitti. Sen ska jag till vårt hus. För idag får vi nyckeln till huset! Men flyttar inte in förrän till helgen för då kommer Marks föräldrar upp med våra grejer. Det enda vi har här uppe nu är våra kläder, en tv, tre kakformar, en måttsats och min lilla porslinsgris och jag tror inte vi kan leva på det i en vecka.
 
 

Långa dagar

Dagarna blir väldigt långa när man är hemma och pluggar alldeles ensam hela dagarna. De andra åker till jobbet mellan 6 och halv 8 på morgonen och kommer hem mellan halv 5 och halv 6 så jag har väldigt mycket tid själv. Speciellt när man bor i någon annans hus så blir det lite långtråkigt. 
 
Nu har tre dagar gått den här veckan och jag har i stort sett pluggat runt 6-7 timmar om dagen, tränat 1-2 timmar om dagen, gått promenader någon timma per dag och lagat mat/bakat resten av tiden. 
 
Den här bilden tog jag när jag var ute och gick i söndags, det är fortfarande fint väder men senaste dagarna har det varit lite molningt på morgnarna. 
 
 
Missy tycker jättemycket om den fina skokartongen jag köpte till henne i söndags
 
Igår lagade jag Indisk Butter Chicken med ris. Jag brukar göra såsen själv till kycklingen men nu när vi fortfarande bor hos Marks kompisar köper vi ganska mycket färdiga kryddblandningar så jag använde en färdig sås för butter chicken. Men marinerade kycklingen i lite olja, chili, ingefära, citron och sånt innan jag lagade det i alla fall. Gjorde eget naanbröd också, för det blir så himla gott till! Hittade ett nytt recept igår som var hur bra som helst. Hittade det här http://frallansmatblogg.com/2015/01/30/lammvindaloo-och-naanbrod-med-honung-och-rostad-kokos/ på en blogg jag inte läst förut som numera ligger bland mina bokmärken! Har sju bloggar i bokmärkesraden högst upp som alla är mat- och bakbloggar :) Ändrade brödet lite och det blev bra men ska göra lite mer ändringar nästa gång.
 
Naanbröd (4 st)
 
Det här behöver du:
4 tsk jäst
1 1/2 dl vatten
1 msk socker
2 msk olja
1 ägg
1/2 tsk salt
5 dl vetemjöl
 
Sedan kan man välja vad man vill använda för att pensla brödet. Originalreceptet har kokos, 25 g smör och 2 1/2 msk honung. Kokos rostas i torr stekpanna. Smör och honung smälts samman. Jag hade i hackad vitlök och rostade med kokosen också. Nästa gång kanske jag bara tar vitlök och flingsalt och lite mindre honung (ca 1 msk), blev lite för sött tycker jag.
 
Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet, blanda in socker, olja, ägg, salt och mjöl. Arbeta degen i ca 10 minuter. Låt jäsa övertäckt med plastfolie i någon timma.
 
Dela degen i fyra delar, rulla till bollar och kavla ut tunt. Stek i torr stekpanna några minuter på varje sida. När de är klara, pensla med smör/honung och strö över kokos. 
 
När mina hade svalnat la jag dem i plast och la in i kylen eftersom vi inte skulle äta dem förrän på kvällen. Sen värmde vi dem bara i ca 5 minuter i 200 grader så var de som nybakade! Ska prova att frysa in också, skulle ju vara jättebra att ha i frysen att ha till maten :)
 
 
 

Distansplugg

Det här med distansplugg är ju väldigt bra! Det är otroligt smidigt att kunna fortsätta plugga fast jag inte är hemma i Sverige. Men det är väldigt mycket mer jobb att få det att fungera. Jag läser just nu två kurser varav den ena har en tenta den 26 maj. Om man fixar ett lokalt universitet som kan ordna tentavakt får man skriva tentan där. Problemet är att Stockholm universitet vill att man skriver den samtidigt som de som gör det i Sverige, d.v.s. kl 19-00 här. Jag har mailat dem och förklarat att jag nog har svårt att hitta ett universitet som vill ha öppet mitt i natten för att jag ska kunna skriva tenta så vi får se hur det går.
 
Jag börjar en ny kurs i slutet av mars som också har salstenta. Den är på Linnéuniversitet i Växjö och har tenta på plats. Han som leder den kursen har dock redan lovat att han ska skriva en separat tenta till mig så jag kan skriva den 8-13 lokal tid och inte 8-13 svensk tid. Så det fungerar ju bra.
 
Kursen Matematisk problemlösning i grundskolans senare år som jag läser på Högskolan Dalarna är väldigt bra och går hur bra som helst att läsa på distans. Enda problemet är att nästa inlämningsuppgift ska innehålla att jag håller i en lektion för elever i högstadieåldern vilket är väldigt svårt när de enda personerna jag känner här i Chch är ca 6 st som alla är mellan 23 och 26 år typ. Så det får jag försöka lösa.
 
Men i det stora hela är det här med distansplugg en väldigt bra uppfinning!
 
Jag har såklart inte bara pluggat senaste dagarna. Har bakat en hel del också! Förra veckan blev jag så sugen på tekakor. Jag kommer ihåg på fritids där man oftast fick Skogaholmslimpa men någon gång ibland fick man en sån där fluffig vit tekaka och det var gudomligt gott! Så jag slängde ihop en sats tekakor i torsdags. 
 
 
Tekakor
 
Det här behöver du:
6 tsk active yeast mixture
5 dl mjölk
1 äggula
1 msk sötning av något slag, jag använde honung
1 tsk salt (ungefär)
ca 15 dl vetemjöl
100-150 g rumsvarmt
 
Gör så här:
Värm mjölken till fingervärme, lös jästen. Tillsätt ägg, sötning och salt. Arbeta in mjölet och sedan det mjuka smöret. Jag arbetade degen i maskin i några minuter och sedan fick det jäsa någon timma innan jag bakade ut det. Rullade 18 bollar som jag sedan kavlade ut. De fick jäsa igen i 30-40 minuter och sedan gräddas i 225 grader i 8-10 minuter. Jättegoda med ost och paprika men också utan pålägg. De som blev över och inte längre smakade nygräddat på fredagen fick bli vitlöksbröd till middagen!
 
Här är den jästen jag använt när jag bakat bröd senaste veckorna
 
Söndagsfrukosten igår blev nybakade crossianter. Gick upp och bakade degen så fick den jäsa medans jag var ute och sprang och sedan bakade jag ut dem. Första gången jag gjorde crossianter så får nog öva lite till innan jag kan vara med i bak-SM men snart kommer jag Sara...eller inte ;) Mark tyckte om crossianterna i alla fall. Annars spenderade vi söndagen med att inte göra så mycket. Åkte till shoppingcentret och köpte nya joggingskor sedan kollade vi lite på cricket och spelade Fifa (Mark och Mike alltså, jag satt bredvid och pluggade lite)
 
Här är en crossiant fylld med massa gott!
 
Crossianter
 
Det här behöver du:
4 tsk jäst
2 1/2 dl vatten
2 ägg
1 tsk salt
1 msk socker
ca 8 vetemjöl
150 g kallt smör
 
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader, blanda ut jästen med vattnet. Tillsätt ett av äggen, salt, socker och mjöl och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen till en platta. Ta ut smöret ur kylskåpet och hyvla med osthyvel. Lägg smör på halva degen och vik andra halvan över, tryck ihop i kanterna så smöret inte "smiter". Kavla ut en gång till och vik igen. Upprepa detta några gånger. Jag gjorde det 5 eller 6 gånger. Sista gången du kavlat ut skär du degen i trekanter som du rullar ihop och lägger på bakplåtspapper. Låt jäsa 45-60 minuter, pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 13-15 minuter. 
 
Idag ska jag plugga en hel del igen, har några föreläsningar i kombinatorik att kolla på samt lite frågor till en gruppdiskussion att svara på. Jag har en gruppdiskussion via Adobe Connect med några andra som läser Matematisk problemlösning imorgon bitti kl 6 så jag måste vara förberedd för det!

Fotbollslag

Nu kommer ett långt inlägg om fotboll, tänkte bara att jag skulle varna mormor så hon kan sluta läsa nu om hon vill. 
 
Jag har haft lite ångest i några dagar, inte vetat hur jag ska göra med fotbollslag, finns ju några olika här i Chch men många är inte så bra. Jag vill ha ett lag som är någorlunda bra men ändå har kul tillsammans och inte bara fokuserar på resultat. Det laget som är "bäst" i Chch är Coastal Spirit, med bäst menar jag att det är det lag som har vunnit mest de senaste åren. Efter dem är det nog Cashmere Tech. Så jag tänkte att jag skulle prova att träna med båda de lagen, fick höra att Coastal var jättebra och blev lite avskräckt. Mark kollade på Cashmeres herrlag så jag tänkte att jag kunde prova med deras damlag.
 
Efter att ha gjort det några gånger tyckte jag inte att det kändes så jättebra. Det är väl ett ganska seriöst lag men känns som att de mest seriösa tjejerna är de som är i flickor 17 laget som är på väg upp i damlag. Sen är det lite som de flesta andra klubbar att de som har varit i klubben länge får glida in lite som de vill och ta plats i laget. Har inte riktigt haft riktiga träningar heller, bara spelat mest och utan direktiv från tränaren. Han är ny tränare så han säger att han vill se vad alla kan utan att gå in och styra för mycket. Problemet är att de 7-8 tjejerna som spelat tillsammans då blir mycket bättre än oss andra eftersom vi inte får några direktiv så blir det ju att vi som inte spelat med laget förut blir de som gör "fel" när vi spelar på olika sätt.
 
Så igår åkte jag och tränade med Western, en av Marks kompisars flickvän spelar för dem så jag tänkte att det var värt ett försök. De tjejerna som var på träningen var jättesnälla men det var bara 4 stycken utöver mig och kvalitén var väldigt mycket längre än med Cashmere. Det gjorde det hela väldigt svårt, blev typ att jag fick välja om jag ville spela med ett lag som har fler på träning och bättre kvalité eller ett lag med bättre stämning som kändes bättre. 
 
Eftersom jag var så osäker och Mark hade ångrat sig och inte ska spela med Cashmere utan med Coastal Spirit så bestämde jag mig för att kontakta deras damlag och ge det en chans. Mailade dem idag och fick svar direkt så det är ju en bra start när man vet att de är aktiva. De frågade lite om vilken nivå jag spelade på hemma i Sverige och om jag var intresserad av Premier (a-lag) eller Reserv (u-lag) team. Så jag sa att jag har hört att deras lag är väldigt bra, att jag har kollat andra klubbars Premier men att jag är okej med Reserv också.
 
Tränade med dem nu ikväll och det var verkligen jättekul, tjejerna var jättetrevliga och det kändes lagom seriöst, a-laget är väldigt seriöst och tränaren bra men ändå så att de är glada när nya spelare kommer och tycker det är kul. Kändes jättebra. Efter träningen tänkte jag att jag skulle prata med tränaren och fråga om det var okej att jag kom ner på några träningar till, ville ju inte att hon skulle bedöma mig efter bara en träning och säga att jag inte platsade. Men hon var väldigt positiv och innan jag hann prata med henne kom hon och pratade med mig. Hon förklarade hur de tar ut laget och så. De har 16 spelare i a-lagstruppen men bara 14 blir uttagna till match. Sen har de 6 spelare utöver de 16 spelare som är med och tränar med a-laget men bara spelar med a-laget om det är någon av de ordinarie som inte kan (vilket det oftast är). Hon sa i alla fall att hon definitivt kan tänka sig att jag är med de 16 i a-lagstruppen men kanske inte får starta. Men hon sa också att om man är nära att vara med i a-lagtruppen men inte spelar så startar man med u-laget så man får ju i alla fall spela.
 
Så jag har bestämt mig för att spela med Coastal Spirit för även om jag inte är med i a-lagstruppen till varje match så får jag i alla fall bra träningar och samtidigt ha kul. Och så spelar jag och Mark för samma klubb nu och det är ju trevligt :)
 
Det som är lite intressant är att när jag tränade med Western igår och tränaren frågade om jag skulle spela för dem sa jag att jag inte visste för jag har tränat med Cashmere också och fick då svaret "spela inte med dem, det är inte så trevlig klubb" sen när jag tränade med Coastal idag och sa att jag tränade med Western igår så sa hon typ "jag skulle inte välja Western om jag var du, det är inte så bra klubb". Så antar att när jag skriver till tränaren i Casmere och säger att jag bestämt mig för att spela med Coastal kommer han väl svara att det var ett dåligt val för det är en dålig klubb haha men så är det väl alltid kanske. 
 

Mat, plugg och resplaner

Som sagt blir det mest recept på bloggen (inte så konstigt eftersom jag spenderar ca 2 timmar om dagen med att leta recept på olika bloggar och i appar som jag sedan sparar för att jag någon gång ska använda dem). Hinner med en hel del plugg också. Idag satt jag i fem timmar med EN uppgift om partitioner utan att lösa den. Kollade på massor klipp på youtube och googlade innan jag skickade ett mail till läraren i kursen i hopp om att han kan hjälpa mig. Han lägger upp inspelade föreläsningar på internet som man kan kolla på men han löser bara väldigt lätta exempel och när man sen ska göra uppgifterna själv så går det inte!
 
Den andra kursen jag läser, matematisk problemlösning i grundskolans senare år går bra. Det är mer strukturerat och uppgifterna är givande. Nästa uppgift måste jag planera en lektion och hålla för elever. De flesta som läser kursen är redan lärare som läser den via lärarlyftet eller så. Så jag får försöka muta Mark och hans kompisar att ställa upp som elever och genomföra lektionen med mig. 
 
Annars är det ganska lugnt. Jag går på promenader och ut och springer om dagarna, har lite fotbollsträningar om kvällarna. I måndags var det jättevarmt och jag gick en långpromenad runt 9 på morgonen, var helt genomsvettig när jag kom tillbaka. Då skulle jag skypa med Nina och Evelina som kommer hit om ca en månad!! Lagade först en jättegod variant av omelett då. Jag som inte gillar omelett har alltid tyckt att det ser gott ut när man slänger på skinka och paprika och sånt. Så, jag hade en del smet kvar från pannkakorna jag la upp recept på i förra inlägget. Hällde ner det i pannan, lät steka någon minut, slängde på finhackad skinka och paprika och vände efter ett par minuter och stekte lite på andra sidan. Blev otroligt gott! Åt medans jag pratade med Nina och Evelina om deras resa hit till NZ och vad vi ska hitta på då, så sedan ägnade jag några timmar till att planera så de hinner se så mycket som möjligt!
 
Här är bild från den fina morgonpromenaden i måndags och pannkaksomeletten jag gjorde till brunch!
 
 
Igår bakade jag bröd som jag hade påbörjat i måndags. Det blev ganska bra men tror jag knådade lite för mycket så nästa gång får jag vara försiktigare med det. Efter lite plugg och en joggingtur kom Mark hem och åkte iväg på träningsmatch. Jag gick dit och kollade på andra halvlek och sen lagade jag middag när vi kom hem. Gjorde kycklingsmörgåsar med brödet jag bakat på morgonen. Ser väl helt okej ut även om brödet kunde blivit bättre
 
Receptet på brödet kommer är det här http://www.thecomfortofcooking.com/2013/04/no-knead-crusty-artisan-bread.html och jag hittade det i appen Yummly som är en av de appar jag använder. 
 
Luftigt bröd med knaprig skorpa
 
Det här behöver du:
7-8 dl vetemjöl
2-3 tsk salt (jag använde bara vanligt salt)
1/2 tsk torrjäst
3 1/2 dl fingervarmt vatten
 
Gör så här:
Blanda mjöl, salt och jäst i en stor skål, häll i vatten och rör om med träslev så det precis blandar sig. Täck tätt med plastfolie och låt stå 8-24 timmar (min stod i ca 23 timmar).
 
Sätt ugnen på 175 grader, när ugnen är varm, stoppa in en ugnsform i 30 minuter. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och forma till en boll, lägg över plastfolie och låt ligga i 30 minuter. 
 
Ta ut formen ur ugnen, lägg eventuellt i en bit bakplåtspapper i formen. Lägg degen i formen och grädda i ca 30 minuter täckt med lock eller aluminumfolie. Ta bort locket och låt grädda ytterligare ca 15 minuter. Efter denna tid höjde jag ugnen så jag fick fin brun färg på ytan. Sedan vände jag brödet och lät det få fin färg på undersidan också (passade på att testa brandlarmet samtidigt, det fungerade!).
 
För att göra kycklingsmörgåsarna skar jag kyckling i tunna skivor och marinerade med olja, ajvar relish , chilikrydda, paprikakrydda, salt, peppar och basilika. Stekte kycklingen och la på smörgåsarna tillsammans med fetaost, grillade en stund i smörgåsgrill. Blev supergott! Kan tänka mig att mozzarella skulle funka också och soltorkad tomat vore nog gott på!
 
Nu blev det ett till långt inlägg med massor mat men så kan det gå!
 
 

1 mars

Nu är det redan 1 mars och jag har varit i NZ i över en månad. Känns visserligen inte som så länge eftersom vi farit omkring som tokar och flyttat mellan Invercargill och Chch. När jag tänker på hur mycket vi har hunnit med blir jag riktigt nöjd över oss även om jag mest pluggar och tränar och lagar mat och bakar.
 
Igår åkte jag med Mark norr om Chch för att kolla på hans träningsmatch. Var väl ingen toppmatch, blev inte ens spännande av att motståndarna reducerade från 3-0 till 3-1 med ca 5 minuter kvar och sen 3-2 med ca 2 minuter kvar. Men fint väder och jag hade med mig en bok att läsa så jag ska inte klaga. På kvällen åt vi kycklingburgare och sen kom några kompisar till Mark, Mike och Sophie hit och senare gick vi ut.
 
På grund av att vi var ute ganska sent har de andra inte velat göra så mycket idag (något som jag har svårt att förstå). Det har mest blivit tv-tittande och tv-spelande. Jag lagade i alla fall en god frukost med amerikanska pannkakor med bacon och banan! Har hittat ett väldigt bra recept tycker jag, de blir tjocka och luftiga men inte torra och de är inte för söta så man kan ösa på sirap!
 
Amerikanska pannkakor
 
Det här behöver du:
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 msk socker
3/4 msk vaniljsocker
1 1/4 dl mjölk
1 stort ägg
25 g smör
 
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Sikta ihop mjöl, bakpulver, salt, socker och vaniljsocker i en skål. I en annan skål, blanda mjölk, ägg och smör och sikta sedan i mjölblandningen. Vispa så att klumpar försvinner. 
 
Ibland har jag i hackad mörk choklad eller frysta blåbär eller hallon, det blir jättegott det med! Och ibland halverar jag smörmängden och tar bort sockret helt och mosar i en banan istället. Det blir lite nyttigare och funkar lika bra. Sen steker jag dom bara i stekpanna, typ 2/3 dl smet/pannkaka. Det blir ca 6 st av receptet.
 
 
Efter en sån frukost måste till och med jag vila ett tag så jag gjorde ingenting en bra stund och sen ringde jag världens bästa lillasyster och pratade lite med henne! Ska bli så kul att hon kommer och hälsar på i april och det är roligt att ha henne i Sydney för det känns ändå som att det är så nära :) När jag till slut tyckte att jag hade smält min frukost försökte jag få med Mark ut på en springtur, lockade genom att säga att jag bara skulle springa 4-5 km men han gick inte på den. Tur var väl det för när jag väl kom ut fick jag sånt spring i benen så jag sprang 11 km istället. Det är skönt när det går bra att springa, tyvärr har jag jätteslitna skor och springer en hel del på asfalt så hoppas att det fortsätter gå så bra som det går och inte sliter ut mina knän och sånt. Varmt och skönt och gott om tid hade jag så avslutade träningen med lite styrka och stretchning. Älskar att träna när man har obegränsat med tid, tog nästan två timmar allt som allt.
 
Idag till middag tyckte jag det var bäst att använda lite ingredienser som redan var öppnade/uppskurna och låg i kylen. Hatar när mat blir gammal och man måste slänga den! Så jag gjorde köttfärssås med pasta. Hade både morot, tomat, gul- och rödlök, bacon och grädde i köttfärsen för att utnyttja maten. Blev helt okej och dessutom tillräckligt för att Mark ska kunna ta med till jobbet imorgon. Han börjar sin första fulla jobbvecka imorgon så jag räknar med att han kommer vara riktigt trött redan tisdag eller onsdag kväll. Själv ska jag fortsätta plugga och imorgon tänkte jag fokusera på kombinatoriken och framför allt exponentiella genererande funktioner som jag tycker är himlans svårt!

RSS 2.0